Július 20-ig szinte biztosan elhúzódik a hőhullám

Az időjárás jellegében a következő egy hétben sem várható lényeges változás: folytatódik a szélsőséges forróság, amit az időnként közelünkben haladó gyenge hidegfrontok, illetve a néhol kipattanó zivatarok sem fognak megszüntetni.

Hétfőtől – szombatig

nem sok változást tapasztalhatunk: továbbra is forró, afrikai légtömeg lesz felettünk. Éjszakánként általában 20-26, délutánonként 31-39 fok között alakul a hőmérséklet, nyugaton az alacsonyabb értékekkel. A délkeleti megyékben ugyanakkor továbbra is előfordulhat 40-41 fok közötti csúcsérték a hét közepéig. Legnagyobb eséllyel kedden és szerdán számíthatunk elszórt jelleggel záporokra, zivatarokra, de kialakulásuk lokálisan a többi napon sem kizárt.

Július 20-a után változás kezdődik

A július 21-ei telihold után már átalakulás kezdődik időjárásunkban: egyre közelebb kerülnek hozzánk a változást hozó frontok, amelyek már nem csak súrolják térségünket. Ezzel együtt pedig növekszik a záporok, zivatarok esélye, valamint nem csak nyugatra, hanem az ország egész területére valamivel frissebb légtömegek érkezhetnek. Előreláthatólag a július 22-ei hét első napjaiban már megszűnik az extrém hőség, de a meleg idő továbbra is maradhat, ezúttal már elviselhetőbb, 30 fok körüli csúcsértékekkel.